Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Paul Efmorfidis


   


   Ο  Paul Efmorfidis είναι μια πολυδιάστατη, πολυτάλαντη και δημιουργική προσωπικότητα. Με σπουδές στην Γυμναστική Ακαδημία, τα Οικονομικά και την Δημοσιογραφία, μιλάει 7 γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ολλανδικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά) και έχει ζήσει και εργαστεί για πολλά χρόνια στην Ευρώπη. Το 1989 δημιούργησε με έδρα την Ελλάδα και με διεθνείς δραστηριότητες την πολυβραβευμένη εταιρία CocoMat που πέρα από εταιρία πρεσβεύει και μια νέα φιλοσοφία ζωής και επιχειρείν. Ο πυρήνας του είναι η οικογένειά του -τα τέσσερα παιδιά του και η γυναίκα του- από τους οποίους αντλεί έμπνευση και ηρεμία. Παραμένει αιώνιος λάτρης της φυσικής άσκησης. 
  
  Με αυτή τη σύντομη περιγραφή από την ομάδα του TEDx academy, πήραμε μια πρώτη ιδέα για τον ομιλητή Paul Efmorfidi.



    Λατρεύω το μουστάκι του! Αυτό σκέφτηκα όταν τον πρώτο αντίκρισα. Αν και είναι το λιγότερο που μπορείς να λατρέψεις σε μια τέτοια προσωπικότητα. Η ιστορία έχει ως εξής. Πριν 2 εβδομάδες, στις 20 Νοεμβρίου, βρέθηκα με τις 2 κολλητές μου σε μια εκδήλωση του TEDx Academy. Έντεκα ομιλητές από διάφορους κλάδους, με το ρολόι να χρονομετρεί στα 18 λεπτά για τον καθένα. Δέκα οχτώ λεπτά για ένα ποτ-πουρί προσωπικών εμπειριών ου είχαν σκοπό να γεμίσουν το νεανικό κοινό με ελπίδες για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. 

   Οι ομιλητές εξίσου καλοί, αλλά η εκδήλωση έκλεισε θεαματικά με μια από τις πιο ιδιαίτερες προσωπικότητες που έχω συναντήσει. Με τον προαναφερόμενο κύριο Coco-Mat. Υπάρχει κάτι σε εκείνον που από την στιγμή που θα εισέλθει στο οπτικό σου πεδίο απλά θέλεις να τον παρατηρείς. Μπήκε μέσα στην αίθουσα με το ποδήλατο που χρησιμοποιεί σαν διακοσμητικό στη βιτρίνα του καταστήματος του. «Με αυτό ήρθα και με αυτό θα φύγω» είπε στον διπλανό του που καθόταν ακριβώς μπροστά μου. Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο αν σκεφτείς πως στην Ολλανδία διανέμει τα στρώματα του με ποδήλατο!




 

   Η παρουσίαση του ήταν ανατρεπτική. Καθ’ όλη την διάρκεια προσπαθούσα να συγκρατήσω τον εαυτό μου από το να μη δακρύσω από το γέλιο. Περιέγραφε μια όχι και τόσο εύκολη ζωή με έναν πηγαίο αυτοσαρκασμό που σε έκανε να αναρωτιέσαι, τώρα τα εννοεί όλα αυτά;

Ενα αστείο σε μια καθηγήτρια κόστισε στον 15χρονο τότε Παύλο Ευμορφίδη μια αποβολή απ' όλα τα σχολεία της Πελοποννήσου. Από τα 18 μέχρι τα 30 του πρόλαβε να φοιτήσει σε σχολεία στα Πατήσια και τη Γερμανία, να τελειώσει την Ανωτάτη Εμπορική και να ζήσει σε δεκάδες πόλεις στην Ευρώπη. «Ολη μου τη ζωή ήμουν ένας περιπλανώμενος. Το πρωί, όμως, πήγαινα στο πανεπιστήμιο για να μάθω γλώσσες. Κι έμαθα εννιά. Δεν είχα, όμως, λεφτά και έκανα ό,τι δουλειά μπορείς να φανταστείς για να τα βγάλω πέρα. Στο Λονδίνο, για παράδειγμα, είχε έρθει η Εθνική ποδοσφαίρου της Γερμανίας για αγώνα. Πήγα, λοιπόν, στο ξενοδοχείο κι έκανα μια συνέντευξη στον Φραντς Μπεκενμπάουερ, με ένα μαγνητόφωνο κι ένα μικρόφωνο που καλά καλά δεν δούλευαν. Η συνέντευξη έγινε πρώτο θέμα στην "Daily Telegraph" και μου έδωσαν 1.560 λίρες. Μ' αυτά τα χρήματα πέρασα ένα χρόνο στην Αγγλία και πήγα και στη Γαλλία». Η ιδέα της Coco-mat γεννήθηκε στο Μοναστηράκι το 1989, όπου μέχρι τότε πουλούσε χρυσό και γούνες σε ξένους. «Δούλευα ως καθηγητής. Ο μισθός μου ήταν 50.000 δρχ. και το νοίκι 30.000 δρχ. Στο Μοναστηράκι, όμως, έβγαζα πενταπλάσια ή και δεκαπλάσια από τον μισθό του καθηγητή...». Περιέγραψε μέρες που δεν είχε να φάει ακόμη και να κοιμηθεί, μια σειρά από ξενόφερτους έρωτες και αστεία περιστατικά τα οποία καταλήγουν σε αυτό που είναι σήμερα. Και δεν εννοώ ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας. Αλλά ένας πραγματικά ευτυχής άνθρωπος. 

Αυτό όμως που θεωρώ πως έκανε την ομιλία του ξεχωριστή, δεν σχετίζεται τόσο με το αντικείμενο που βρέθηκε να αναλύσει τόσο με τον τρόπο με τον οποίο το ανέλυε. Οι λέξεις και οι κινήσεις του φανέρωναν μια γνησιότητα ενός παλιού ιδεαλιστή. Κάποιου που παρόλο που εισήλθε στον κόσμο των επιχειρήσεων, δεν ξεχνάει τις θεμελιώδης αρχές για μια καλή και αξιοπρεπή προς τον εαυτό του ζωή. Χαίρομαι που εφαρμόζει την ιδεολογία και την φιλοσοφία του στη Coco-Mat μετατρέποντας την σε μέτρο σύγκρισης της ποιότητας. Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία, εσύ να χαρακτηρίζεις την εργασία σου και όχι η εργασία σου εσένα.







Η Coco-mat ιδρύθηκε το 1989 και έχει εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες εταιρείες κατασκευής στρωμάτων παγκοσμίως.



Εξάγει το 20%


Απασχολεί σήμερα 150 εργαζόμενους και διατηρεί σταθερά ρυθμό κερδοφορίας 30% επί του τζίρου της κάθε χρόνο, ενώ εξάγει το 20% της παραγωγής της. Το 2008 οι πωλήσεις της στην Ελλάδα ανήλθαν σε 16,6 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθούν κατά 8% φέτος.


Διαθέτει συνολικά 30 καταστήματα, στο πρώτο εξάμηνο του 2009 λειτούργησε ένα νέο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη και πέντε στην Κίνα. Εχει σημεία πώλησης στην Κύπρο, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Κίνα και τις ΗΠΑ, ενώ μέχρι το τέλος του 2009 αναμένεται να λειτουργήσουν νέα στο Αμβούργο, τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου